Cât de leneși sunt românii. „Este o mare pierdere pentru ei. Bani sunt, tehnologie este”

de: Ana Anițoiu
24 10. 2023

O treime dintre români apți de muncă nu sunt prezenți pe piața muncii, după cum a declarat, luni, directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, Radu Burnete.

Numărul românilor apți de muncă absenți de pe piața muncii

Burnete a atras atenția asupra datelor INS din perioada 2020 – 2021 ce arată că din aproximativ 12 milioane de români cu vârste cuprinse între 14 și 64 de ani, apți de muncă, lucrează doar 8 milioane, în timp ce patru milioane sunt absenți de pe piața muncii.

„Asta înseamnă toate tipurile de muncă pe care vi le puteţi imagina: salariaţi în mediul privat sau în mediul public, antreprenori, meşteşugari, spuneţi-le cum vreţi. Sunt persoane active, fac ceva şi obţin un anumit tip de venit.”, a explicat el.

Ponderea românilor apți de muncă este similară cu cele înregistrate de alte țări din regiune, precum Bulgaria, Cehia, Ungaria şi Polonia. Însă, ponderea celor apți de muncă și care chiar lucrează, diferența este considerabilă.

Mai exact, în România, procentul persoanelor ocupate active raportat la întreaga populație este de 64,1%. În alte țări din regiune, procentele sunt mai mari: 74% în Bulgaria, respectiv 77% în Cehia și Ungaria.

„În primul rând o mare pierdere pentru aceste persoane, pentru că e o problemă să nu ai un venit şi asta se traduce în multe alte tragedii pe orizontală.

E o pierdere pentru economia României, pentru că avem nevoie de aceşti oameni să fie activi în câmpul muncii şi cu siguranţă o pot face, dar nu e o problemă care ne-a preocupat foarte mult”, a mai spus directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, la o conferință de presă.

„România nu mai este de multă vreme o ţară săracă”

De asemenea, Radu Burnete susține că România nu mai este de multă vreme o țară săracă, dacă este raportată la orice fel de medie globală, regională sau la situația în care se afla în 1991.

„Suntem a 10-a economie a Europei. Dacă mă uit pe un grafic pe care îl am aici, am depăşit economic Cehia, Finlanda, Portugalia, Grecia. Da, astea sunt ţări destul de mari. Imediat deasupra noastră sunt Danemarca şi Austria.

Nu vorbesc de veniturile pe cap de locuitor, ci de economia României în ansamblu şi cel puţin aşa cum vedem noi lucrurile la Concordia, în absenţa unui dezastru geopolitic, economia României va continua să crească accelerat până în 2035 – 2040.

Capital avem, inclusiv capital autohton, există destul de mulţi bani în România. Avem şi investiţii străine. Dintr-o ironie a sorţii, ce se întâmplă la nivel global face ca România să devină o ţară atractivă pentru investiţii străine, pentru că alte regiuni se deteriorează. Deci, bani sunt. Tehnologie este”, a mai spus el.

Burnete a adăugat că sunt trei lucruri în ecuaţia asta de creştere economică: oameni, capital şi tehnologie. România are două dintre acestea, mai puțin oamenii activi pe piața muncii.

El a atras atenția că dacă România nu va reuși să activeze partea de populație aptă de muncă, dar absentă de pe piața muncii, nu va ajunge niciodată la creșterea economică dorită.